+387 63 757 889

O nama

Udruženje osnovano 19.05.2022. godine pod nazivom Udruženje za zaštitu životinja “Skitnica” Kakanj. Svakodnevno nailazimo na probleme pasa lutalica i lokalnog građanstva, jedan od glavnih ciljeva ovog udruženja je da riješimo problem lokalne zajednice i napuštenih pasa, kako kroz edukaciju zajednice tako i kroz naše vlastite primjere.

Tim

Vrijedni uposlenici i predani volonteri, zajedno s neumornim koordinatorima na terenu čine naš snažan tim.

Saida-Husagic-Schroede

Saida Husagić Schroeder
Osnivačica i Predsjednica

Haris-Husika

Haris Husika
Potpredsjednik

Teo

Teo Lukić
Koordinator za finansije

Hamdo-Neimarlija

Hamdo Neimarlija
Predsjednik skupštine

Sejla

Šejla Čobo
Novi član

Anida

Anida Zaimović
Novi član

Nermina

Nermina Spahić
Član

Lejla-Safundija

Lejla Safunđija
Volonter

Djelatnosti Udruženja

– Uspostavljanje što tješnje saradnje sa nadležnim organima u cilju provođenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i propisa iz ove oblasti.

– Poduzima mjere u cilju podnošenja prekršajnih prijava od strane nadležnih organa,a protiv pojedinaca odgovornih za kršenje relevantnih zakona.

– Provodi edukativne kampanje o zaštiti,pravima i dobrobiti životinja i njihovom narušavanju,a u cilju zaštite životinja,informisanja i dizajna svijesti kod javnosti kako bi potakli odgovoran odnos prema životinjama i njihovo poštovanje,spriječili zlostavljanje životinja i patnju (pogotovo kod ugroženih životinja i njihovih staništa,mučenja i ubijanja napuštenih životinja-pasa i mačaka,uzgoja,iskorištavanja ugroženih ili zaštićenih vrsta,farmskog uzgoja,industrije krzna,korištenja životinja u svim oblicima zabave,korištenja životinja u svrhu testiranja proizvoda).

– Organizira informativne štandove i distributira informativne materijale (letke,brošure,knjige i drugo),i organizira peticije.

– Registrira pojedinačne okrutnosti nad životinjama,

– Obavještava članove Udruženja i javnost o radu Udruženja,problemima i kampanjama.
-Izdaje časopise,blitene,brošure,letke,audio o videu materijalima,kao i sve druge oblike promotivnog materijala iz područja djelatnosti udruženja,u skladu sa Zakonom.

– Promoviše etičke principe u veterinarskoj medicini i industriji.

– Sarađuje sa medijima na ostvarivanju svojih ciljeva.

– Promovira zaštitu i udomljavanje napuštenih životinja,te vrši njihovo zbrinjavanje i udomljavanje uz pomoć drugih organizacija,osigurava veterinarsku pomoć,skrb i zaštitu bolesnim i povrijeđenim napuštenim životinjama,njihovo liječenje i zbrinjavanje.

– Promovira gradnju skloništa za napuštene životinja od strane jedinica lokalne samouprave.

– Promovira sterilizaciju kućnih životinja i odgovorno vlasništvo kroz nenapuštanje životinja,vakcinisanje,mikročipovanje,kontrolu reprodukcije.

– Zaštita prirode i okoliša.

– Ekološke akcije

Scroll to Top