+387 63 757 889

Program udomljavanja

Udruženje za zaštitu životinja“Skitnica“ Kakanj svakodnevno nailazi na problem pasa lutalica i lokalnog građanstva, jedan od glavnih ciljeva ovog udruženja je da riješimo problem lokalne zajednice i napuštenih pasa, kako kroz edukaciju zajednice tako i kroz naše vlastite primjere.

Skoro svaki dan građani našeg grada šalju nam slike pasa koji su napušteni i bespomoćni. 7 pasa je udomljeno zahvaljujući Udruženju za zaštitu životinja „Skitnica“ Kakanj,svi ti psi su uredno vakcinisani,sterlisani,čipovani i predati osobama koje su se javile i izrazile želju za udomljavanjem. Svi oni sada imaju siguran dom i ljubav koju zaslužuju.

Lea – sibirski samojed,naša prva udomljena ženkica,kao i svi psi koje smo nalazili i Lea je imala svoju životnu bitku. Pronašli smo je zaglavljenju u ogradi. Brzom intervencijom našeg tima vetreinara iz veterinarske stanice „Bio-Vet Kakanj“ spasili smo joj život.Nakon toga,privremeni smještaj ponudila je naša predsjednica Saida Schroeder.

Lea je boravila kod Saide neko vrijeme i dobijala svu ljubav i pažnju,a ponajviše od Saidinog muža Carstena. Sve dok Lea slučajno nije naišlana svoju novu porodicu.Maleni Dzan Karzic kada je vidio Leu to je bila ljubav na prvi pogled,Lea i Dzan su sada pravi prijatelji koji svoje vrijeme provode ponajviše u igranju,a Lea najviše voli da spava pored Dzana. U timu su naravno, i kada zezaju Džanovu majku

O Fifijevoj životnoj priči mogli bismo napisati romane, Fiffy je zapažen na ulici. Kada smo ga vidjeli, bilo je više nego očigledno da Fiffy treba našu pomoć. Neko je pokušao da ga udavi. Imao je veliku otvorenu ranu na vratu, koja je bila inficirana. Udruženje je odmah je reagovalo. Pobrinuli smo se da naša skitnica dobije veterinarsku pomoć. Fiffy je odmah operisan, rana je sanirana i danas se dobro oporavlja. Fiffy je bio slabašan i nikako nismo mogli dopustiti da ponovo završi na ulici, jer to bi zasigurno bio njegov kraj. Naša draga Saida je Fiffija ostavila kod sebe, misleći da će to biti samo privremeno, dok se ne oporavi i dok neko ne odluči da ga uzme za stalno. Međutim, u Udruženje se javila naša članica koja je odlučila da ga zadrži. Fiffy je veseo, druželjubiv pas i velika maza. Članica udruženja Albina, se pobrinula da Fiffy nadoknadi sve propušteno, vakcinisan je i čipovan. Svaki dan, kroz igru ući neke osnovne komande i odlično se snalazi. Sada Fiffy živi sretno i ima svoj novi dom pun ljubavi u Njemačkoj.

Sibirski samojed, naša Lejla, ujedno i najvrijedniji volonter udruženja, pronašla ga je na igralištu jedne osnovne škole. Lejla ga je sredila i pružila mu dom. Lejla je bila ta koja je našoj maloj skitnici dala ime Lesi i pomogla da više ne skita ulicama grada Kakanja .Nedugo zatim,Lejla mu je pronašla i porodicu koja ga želi udomiti. Nakon što se naš odbor dogovorio i provjerio sve vezano za Lesija i porodicu u koju treba ići,naši volonteri su ga odveli na tretman kod naše Aide,tačnije u salon za kućne ljubimce „Šiško“ Zenica. Lesi je imao začupan rep koji je naša vrijedna Aida sredila i Lesijev izgled dovela do savršenstva. Lesi sada uživa sa svojom
novom porodicom.

Naša najmlađa skitnica,pronađena na površinskom kopu,gdje je kao beba vodila veliku bitku za životom.Kada smo je pronašli imala je rane po tijelu od ujeda velikih pasa,naša malena Stella je imala i odgriženo uho.Doveli smo je kod nas,odveli na redovan pregled kod našeg veterinara gdje je ustanovljeno da je Stella potpuno zdrava.Nakon par dana pronašli smo i porodicu koja je izrazila želju da Stellu žele udomiti. Djevojčica i njena majka su došle da vide Stellu i ostale su oduševljene s njom,a mi kao tim smo bili presretni što je još jedna mala skitnica pronašla svoj dom.

Bosanski barok, ženka. Lutala je ulicama grada Kaknja,slabašna i gladna. Naša predsjednica je pronašla Nellu u užasnom stanju,jedva da je mogla hodati od slabosti i gladi. Nellu smo odveli kod veterinara gdje je dobila svu potrebnu pomoć. Nedugo zatim smo je i vakcinisali,čipovali i sterilisali. Nella je imala mnogo sreće,nakon mnogo godina borbe da je neko vidi i da nekom pruži svu ljubav koju ima.Nella je svoj dom pronašla kod Carstena,danas Nella i Carsten su nerazdvojivi prijatelji. I kako Carsten kaže,a i mi „ Nella is Carsten’s baby“. Treba i napomenuti,da ovo preslatko ime Nella je dobila od njenog prijatelja i udomitelja Carstena.

Scroll to Top